Over 10 years we help companies reach their financial and branding goals. Engitech is a values-driven technology agency dedicated.

Gallery

Contacts

411 University St, Seattle, USA

engitech@oceanthemes.net

+1 -800-456-478-23

BLOG

E fatura Zorunluluğu

2020 yılı, e-dönüşüm uygulamalarına zorunlu geçiş açısından büyük önem taşıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) 19 Ekim 2019 tarihinde yayımladığı Genel Tebliğ ile e-dönüşüm uygulamalarının kapsamını hem uygulama olarak hem de mükellefler olarak genişletti.

2020’de E-Fatura Uygulaması

E-fatura uygulamasının amacı; satıcı ile alıcı arasında güvenli, hızlı ve tasarruflu standart bir sistem oluşturmaktır.

GİB’in yayımladığı tebliğe göre:

  • 2018 veya 2019 hesap dönemleri brüt satış hasılatı 5 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflere, 1 Temmuz 2020 tarihiyle e-fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu getirildi.
  • ÖTV (I) sayılı liste kapsamındaki mallar ile ilgili olarak EPDK dan lisans alan veya ÖTV III sayılı liste kapsamından ÖTV mükellefiyeti tesis ettirenlerin (bayilik lisansı olanlar dahil), lisans alımı veya ÖTV mükellefiyetinin tesis edildiği ayı izleyen dördüncü ayın başından itibaren (2019 yılında lisans alımı veya mükellefiyet tesisini gerçekleştiren mükellefler 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren) e-fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu öngörülüyor.
  • Gümrük Beyannameli mal ihracı faturaları ile yolcu beraberi eşya ihracı faturalarında 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren olduğu gibi, e-fatura uygulamasında bulunan mükelleflerin bavul ticareti kapsamında hali hazırda kağıt ortamda düzenledikleri ÖZEL FATURA’ların da 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren elektronik ortamda ve e-fatura olarak düzenlenmesi zorunluluğu öngörülüyor.
  • GİB’in, yapacağı analiz çalışmalarıyla riskli ya da vergiye uyum düzeyi düşük mükelleflere ve başkanlıkça belirlenen diğer mükellef gruplarına yazılı bildirimle en az bir aylık süre vermek suretiyle e-fatura uygulamasına geçme zorunluluğu getirilebilmesi öngörülüyor.

2020’de E-Defter Uygulaması

E-Defter ile Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu hükümleri gereğince tutulması zorunlu olan defterler, standartlara uygun olarak elektronik dosya biçiminde hazırlanacak ve bastırılmaksızın kaydedilecek.

Ayrıca, bu hukuki ve teknik düzenlemeler sonucunda ilgililer için ispat aracı olarak kullanılabilmesine imkan tanınacak.

GİB tarafından yayımlanan tebliğe göre:

  • E-fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu bulunan mükelleflerin, e-fatura uygulamasına geçiş süresi içinde (izleyen yılı başından itibaren) e-defter uygulamasına geçmeleri zorunlu oldu.
  • 2018 yılı hasılatı 10 milyon TL ve üzeri olan mükellefler 01 Ocak 2020 tarihinde e-deftere geçişlerini tamamladılar. 2018 ya da 2019 yılı hasılatı 5 milyon TL’yi geçen mükellefler e-defter uygulamasına geçişlerini 01 Ocak 2021‘de gerçekleştirecek.
  • ÖTV (I) sayılı liste kapsamındaki mallar ile ilgili olarak EPDK dan lisans alan veya ÖTV III sayılı liste kapsamından ÖTV mükellefiyeti tesis ettirenlerin (bayilik lisansı olanlar dahil), lisans alımı veya ÖTV mükellefiyetinin tesis edildiği ayı izleyen dördüncü ayın başından itibaren (2019 yılında lisans alımı veya mükellefiyet tesisini gerçekleştiren mükellefler 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren) e-defter uygulamasına geçiş zorunluluğu getirilmesi öngörülüyor.
  • GİB’in , yapacağı analiz çalışmalarıyla riskli ya da vergiye uyum düzeyi düşük mükelleflere ve Başkanlıkça belirlenen diğer mükellef gruplarına yazılı bildirimle en az bir aylık süre vermek suretiyle e-defter uygulamasına geçme zorunluluğu getirilebilmesi öngörülüyor.

2020’de E-Arşiv Fatura Uygulaması

E-arşiv fatura uygulaması ile dijital ortamda hızlıca fatura oluşturabilir ve e-faturaya kayıtlı olmayan mükelleflere kolayca elektronik fatura gönderebilirsiniz.

GİB’in yayımladığı tebliğe göre:

  • E-fatura uygulamasına kayıtlı olan kullanıcıların 1 Ocak 2020 itibariyle e-arşiv uygulamasına geçmesi zorunludur.
  • Aracı hizmet sağlayıcıları, internet ortamında ilan yayınlayanlar ile internet reklamcılığı hizmet aracılarının 1 Ocak 2020 itibariyle e-arşiv uygulamasına geçmesi zorunlu oldu.
  • 2018 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 5 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflere Gelir/Kurumlar Vergisi Beyannamelerinin verildiği tarihi izleyen hesap dönemi başından itibaren e-arşiv fatura uygulamasına de zorunlu olarak geçecekler.
  • E-fatura ve e-arşiv fatura uygulamalarına kayıtlı olmayan mükelleflerce aynı günde aynı kişi veya kurumlara düzenlenen faturaların vergiler dahil toplam tutarının 50.000 TL’yi aşması halinde söz konusu faturaların 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren ücretsiz olarak sunulan e-Arşiv İnternet Portali (GİB PORTAL) üzerinden e-arşiv fatura olarak düzenleme zorunluluğu getirilecek.
  • 483 SN VUK Genel Tebliği Madde 6’da belirtilen ÖKC kullanımından muafiyeti şartlarını sağlayarak ÖKC kullanımından muaf olan ve e-arşiv fatura uygulamasına dahil olan mükelleflerin; vergiler dahil 500 TL’yi aşmayan perakende mal ve hizmet satışlarında düzenlenecek e-arşiv faturalarında müşterinin adı bölümüne “Nihai Tüketici” açıklaması ile düzenlenmesi halinde perakende satış fişi veya ödeme kaydedici cihaz fişi yerine kullanılabilmesine imkan verilmesi öngörülüyor.
  • GİB’in yapacağı analiz çalışmalarıyla riskli ya da vergiye uyum düzeyi düşük mükelleflere ve başkanlıkça belirlenen diğer mükellef gruplarına yazılı bildirimle en az bir aylık süre vermek suretiyle e-arşiv fatura uygulamalarına geçme zorunluluğu getirilebilmesi öngörülüyor.

Geri sayım başladı: E-İrsaliye Hakkında Tüm Merak Ettikleriniz

2020’de E-İrsaliye Uygulaması

E-irsaliye uygulaması ile kağıt irsaliyeler artık GİB tarafından belirlenen standartlara göre elektronik belge olarak düzenlenecek, elektronik ortamda iletilip, muhafaza ve ibraz edilecek.

GİB’in yayımladığı tebliğe göre:

  • E-irsaliye için zorunlu başlangıç tarihi 01 Temmuz 2020’dir.
  • E-irsaliye, e-serbest meslek makbuzu uygulamasına 1 Temmuz 2019 tarihinden itibaren zorunlu olarak dahil olması gereken mükellef grupları, mal sevkiyatı işlemleri ile serbest meslek mensubu grupları belirlendi.
  • E-fatura uygulamasına kayıtlı olan ve 2018 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı 25 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin, 1 Temmuz 2020 tarihi ile e-irsaliye uygulamasına geçiş zorunluluğu getirildi.
  • E-irsaliye uygulamasına kayıtlı olmayan alıcılara da sevk irsaliyesinin e-irsaliye olarak düzenlenmesi ve muhatabına talebi doğrultusunda kağıt veya elektronik ortamda iletilmesi öngörülüyor.

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yardım mı Lazım Bize ulaşabilirsiniz